Achillesproblemer

Af Osteopat D.O. M.R.O.DK, Jesper Birkedal

Hvad er Achillesproblemer:

Achillessenen hæfter på bagsiden af hælbenet, og er en samling af de to muskler der udgør lægmusklen. (Gastrocnemius og Soleus)

Lægmusklen er en muskel der bruges dagen lang. Den belastes især under løb, og er en hyppig løbeskade.

Årsager til Achillesproblemer:

Der er er flere faktorer der kan være med til at overbelaste achillessenen.

  • nedsat bevægelse i storetåen og ankelleddet gør at lægmusklen er nødt til at løfte hælen fri af underlaget under gang og løb, hvilket giver en kraftigere belastning af musklen, og herved overbelastning af achillessenen. Dette ses ofte som eftervirkninger af forstuvede ankler
  • Skævtstillet bækken, gør at nerverne til bl.a. lægmusklerne kan komme i klemme. Dette forsager en krampetilstand af musklen, som ved øget brug kan give irritation.
  • Tendens til overpronation gør at den indvendige del af lægmusklen konstant skal forsøge at rette foden op, og nemt bliver overbelastet. Dette ses ofte hos kvinder
  • Hævelse i benet løber pga tyngdekraften nedad, og kan bl.a. ende i området omkring achillessenen, og forsage en irritation.
  • Knogleudvækster på hælbenet kan danne friktion på forsiden af achillessenen og skabe en konstant irritation. Her er operation ofte nødvendigt.